Vše o jídle – recepty

RECEPTY INDICKÝCH JÍDEL

Vyzkoušejte si sami nebo se svými spolužáky uvařit některé typické indické jídlo.
A nemusíte se bát vyzkoušet i jiné recepty, než ty, které nabízíme. Pamatujte, že indická jídla jsou poněkud ostřejší než ta naše a základem téměř všech jídel chudých lidí bývá rýže a spousta koření.

Nebojte se experimentovat a pokuste se najít recept a uvařit si typickou indickou omáčku zvanou dál. Společně s rýží je to nejčastější jídlo chudých.

Svoje „výtvory“ nezapomeňte nafotit a poslat nám je. Velmi rádi je uveřejníme na našich stránkách.

Recepty ke stažení

jídla z našich receptů

Prohlédněte si naši fotogalerii jídel. Uvidíte, jak vypadají běžná jídla chudých lidí, jak se připravují, můžete obdivovat pestrobarevná tržiště i se seznámit s realitou stravování na dětském internátu. Většina fotografií je s popiskem.


VIDEO – PŘÍPRAVA INDICKÉHO ZÁKUSKU

Video je v angličtině.


GASTRONOMICKÉ ZAJÍMAVOSTI

Narozeninová oslava

Oslava začíná tradičně – koupí se nebo upeče dort, oslavenec začne krájet první kousek dortu, v té chvíli se začne zpívat „Happy Birthday to You“.

Zajímavá část nastane potom: po dozpívání jeden z gratulantů nacpe ukrojený kousek dortu oslavenci do úst („nakrmí ho“) a ten mu laskavost oplatí.

svatební dort pro bohatší novomanžele

Svatební dort pro bohatší novomanžele

Typické jídlo chudých
Indickým chlebem je rýže: jí ji stejně chudý jako bohatý. K rýži se přidává tzv. „dál“, jakási omáčka z luštěnin či zeleniny (převážně z hrachu nebo fazolí).
Bohatý Ind si dopřeje ještě osmažené maso nebo ryby.
Hodně se koření a po obědě se dojídá ovocem.

dál = hrášková nebo fazolová omáčka

Hráškový dál - spolu s rýží oběd chudých dětí

K snídani se často podává barevá rýže, to je zbylá rýže z předešlého dne, obarvená kořením a citrónem, aby se nekazila. Do rýže se může přidat zelenina a oříšky. Jí se i rýže se zeleninovou pikantní omáčkou. 

Svátečně se dělají tzv. „igli“, malé placičky z rýže a k tomu kokoso-křenové čatní (hustá omáčka různých chutí) a zeleninová pikantní omáčka polévkové hustoty, které se říká sambra.

K slavnostní večeři  se vaří rýže s pálivou omáčkou z cuket, lilku, brambor a samozřejmě chilli. Někdy se do nich dávají i uvařená vejce. Občas se dělají placky zvané „čapáthí“ (čapatí). Jako dezert se podává ovoce, ale i čočkový pudink s kešu oříšky, nebo sladkou mléčnou rýži s hrozinkami a oříšky.
O svátcích se připravují i kuřecí „biryany“, (podobné českému rizotu).
Maso se jí málo, většinou jedenkrát týdně a někdo ho nejí vůbec.

Na večeři většinou vždycky někdo přijde. Babička s dědou i širší rodina s dětmi, jí se a povídá.


KOLIK CO STOJÍ

Zajímají vás ceny potravin v Indii? Kolik si toho asi můžou koupit a sníst chudí lidé, když je jejich měsíční výdělek přibližně 900 Kč za měsíc?

Ceník indických potravin

Poznámka: Ceny jsou aktuální a pochází ze státu Ásám v severovýchodní Indii, ve které působil minulý rok náš dobrovolník Jakub Honěk. V jiných částech Indie mohou být ceny odlišné.


Umíte uvařit dobrou rýži? Pokud ne, koukněte na Matyho recept.

recept rýže


Co říkají naši dobrovolníci o indické kuchyni

papričky

Bez chilli není curry. 
Je samozřejmostí, že každé usmažené jídlo obsahuje dostatek chilli, cibule, česneku a většinou tak 10 druhů pikantního koření... Zpočátku mi to vůbec nevadilo, ale po určité době se můj žaludek rozzlobil a dal najevo svůj nesouhlas velice nepříjemnou bolestí. Teď už si dávám větší pozor na to, co a jak jím, každé jídlo hodně zapíjím vodou a vyhýbám se pikantnějším částem, takže mě - Bohu díky! - můj rozdrážděný žaludek už tolik netrápí.
 
Čas jídel mi naprosto zpřeházel mé dosavadní návyky.
Snídaně často až po osmé hodině (tzn. třeba i dvě a půl hodiny hodiny poté, co jsem vstal z postele...), oběd naštěstí rozumně mezi dvanáctou a druhou, zato místní zvyk pozdě večeřet (někdy až po osmé hodině) byl zprvu docela nepříjemný. Doma jsem byl zvyklý jíst menší dávky vícekrát za den, snídat hned po vstání z postele a večeřet tak tři hodiny před ulehnutím, takže mi nějakou dobu trvalo, než jsem se pořádně aklimatizoval. Teď už si tělo naštěstí na nový rytmus zvyklo a už mi to potíže nedělá.
 
Před odjezdem jsem měl velký strach z rýže
Ve školních letech jsem dokonce po několik let rýži vůbec nejedl -, ale doposud s ní nemám sebemenší problém. Je to jako s naším chlebem. Doma taky jím každý den na snídani a často i na svačinu a na večeři chleba, mám ho rád a vůbec mi to nevadí. Tady je chlebem rýže.

FOTOGALERIE

DSCN0125

DMS pro Adopci nablízko!

Projekt Adopci nablízko můžete podpořit prostřednictvím služby DMS, kterou zajišťuje Fórum dárců.

Jak přesně dárcovskou SMS poslat pro jednorázový příspěvek

Do textové zprávy napište: DMS ADOPCENABLIZKO 30
Cena této DMS je 30 Kč

DMS ADOPCENABLIZKO 60
Cena této DMS je 60 Kč

DMS ADOPCENABLIZKO 90
Cena této DMS je 90 Kč

Zprávu zašlete na tel. číslo: 87 777 


Jak přesně dárcovskou SMS poslat pro dlouhodobou podporu

DMS TRV ADOPCENABLIZKO 30
Cena této DMS je 30 Kč měsíčně.

DMS TRV ADOPCENABLIZKO 60
Cena této DMS je 60 Kč měsíčně.

DMS TRV ADOPCENABLIZKO 90
Cena této DMS je 90 Kč měsíčně.

Zprávu zašlete na tel. číslo: 87 777 

Více informací naleznete na www.darcovskasms.cz.

Dopisy dobrovolníků

Pomáhejte s námi

Staňte se členem Klubu přátel a pomáhejte se námi!

      • 860 Kč - přípravný víkend pro jednoho dobrovolníka

      • 320 Kč - den práce dobrovolníka v Indii
        o        V Indii momentálně pomáhá: Martina Švehláková (jih)

  • 650 Kč - 2 týdny pojištění pro jednoho dobrovolníka v Zambii:

           o       V Zambii momentálně pomáhá: Marie Procházková, v Indii Jakub Honěk a v Bulharsku  Václav Jakubíček, Dorota Sedláčková, Jan Tomiga a Kateřina Váňová. 

    Registrujte se ZDE......

    ... a pomáhejte s námi!