Povzbuzení do dalších dní

Na setkání dobrovolníků v Tanzanii byly i tři naše dobrovolnice.

Po celé Tanzanii a Keni slouží dohromady 13 dobrovolníků z Evropy (3x Česko, 6x Slovensko, 1x Anglie, 2x Německo, 1x Malta), na setkání dobrovolníků do Dodomy jich přijelo 10. Celé setkání bylo velmi milou a příjemnou příležitostí k odpočinku, sdílení zkušeností dalších dobrovolníků, možností poradit se ohledně obtížných situací, ale především povzbuzením do dalších dní naší služby.
Díky že jsem tam, kde jsem
Zkušenosti všech dobrovolníků jsou odlišné co se týče pracovní náplně, charakteristiky svěřených dětí nebo třeba zázemí salesiánského centra. Na základě našeho sdílení jsem si uvědomila, jak moc jsem vděčná za místo, do kterého jsem byla vyslána – vím, že Bosco Boys Kuwinda je pro mě tou nejlepší možnou volbou. Uvědomila jsem si, jak miluji svou práci (školka, doučování, večerní hodiny). Přijde mi smysluplná a přínosná a dokonce patří do mého zaměření. Vyhovuje mi věk našich dětí spadajících do MŠ a ZŠ. S teenagery to moc neumím a nebylo by mi to přirozené. Naši kluci pochází převážně ze slumů a cítím, že opravdu potřebují naši péči. Moje komunita je dobrá a je mi ctí spolupracovat na tak velkém díle místních salesiánů. A v neposlední řadě – počasí v Nairobi je na Afriku velmi chladné a hodně připomíná naše české podnebí (žádná suchá poušť), za což jsem moc ráda.
Vzdělání je klíčem
Keňa je nádhernou zemí, ale je naplněna mnoha bolestmi pramenících z chudoby… Moudrá slova tanzanského prezidenta: “Education can fight against poverty” (vzdělávání může bojovat proti chudobě) a slova písně: “Education is a key, education is the key, education is the key to better life” (vzdělávání je klíčem k lepšímu životu) mě jen utvrzují v tom, jak je krásné, že můžu učit právě tady a mít na tom i svůj malý podíl. Ze setkání jsem odjížděla odpočinutá, povzbuzená a hluboce VDĚČNÁ!!! Věřím, že jsem na místě, kde mám být. Pán Bůh to moc dobře vymyslel.